Actueel

Terrassenbeleid en Horecabeleid

In de gemeenteraad van Middelburg wordt een besluit genomen over de te stellen doelen voor het terrassenbeleid en winterstad.

25-048 rvs Terrassenbeleid Winterstad (aangepast)

Paraplubestemmingsplan

Donderdag 17 april wordt het belangrijke "Paraplubestemmingsplan" in de gemeenteraad vastgesteld.

Aanleiding 

In meerdere Middelburgse bestemmingsplannen is in de planregels bepaald dat gronden met bijvoorbeeld een woonbestemming zijn bestemd voor (het) wonen. In de begripsbepalingen van deze plannen is echter geen definitie opgenomen van het begrip wonen. Dit betekent dat elke vorm van wonen, zoals onzelfstandige bewoning (kamerbewoning door bijvoorbeeld studenten of buitenlandse werknemers) en bewoning van een woning door meerdere huishoudens, op grond van de in Middelburg geldende bestemmingsplannen zonder meer is toegestaan.

Geconstateerd wordt echter dat het omvormen van reguliere woningen tot kamerverhuurpand dan wel het gebruik van reguliere woningen voor de huisvesting van meerdere huishoudens, op gespannen voet kan staan met het belang om wijken en buurten leefbaar te houden. Het aandeel onzelfstandige bewoning in een wijk of buurt heeft, evenals het aantal personen dat in een (kamerverhuur)pand is gehuisvest, invloed op de leefbaarheid. Voornoemde woonvormen hebben een andere ruimtelijke uitstraling dan de bewoning van een woning door een traditioneel huishouden. Deze woonvormen kunnen leiden tot nadelige gevolgen voor de omgeving in de zin van geluidsoverlast, parkeerproblemenen verminderde sociale cohesie. De woonintensiteit en woonbeleving wijzigen. Om te voorkomen dat het woon- en leefklimaat in bepaalde buurten en wijken van Middelburg onder druk komt te staan, is het wenselijk om het gebruik van reguliere woningen te reguleren.

Lees verder:

25-042 rvs Paraplubestemmingsplan wonen

Middelburg is grotemensenstad geworden

WENDY WAGENMAKERS

Na twee weken van apocalyptische griep was ik afgelopen weekend voor het eerst weer echt buiten. De apotheek, de Kruidvat - verder was ik in al die tijd niet gekomen, maar nu moest er iets in Middelburg. Ik wreef door mijn ogen, nam nog een snuif xylometahuppeldepup en stapte in de auto.

Had ik dat maar eerder gedaan. Bij elke stap die ik zette, voelde ik me fitter worden. Eerst dacht ik dat het aan de zon lag, maar dat was het niet. Het was Middelburg waar ik blij van werd.

Toen ik 20 jaar geleden vanuit Brabant naar Zeeland emigreerde, vond ik de hoofdstad nogal tegenvallen. Ik huurde een etage van zo'n prachtig oud pand in de binnenstad, maar als ik uit het raam keek, zag ik alleen maar grijze hoofden. Na Goede Tijden, Slechte Tijden ging één voor één overal het licht uit. De Mug was er nog, maar bij de H&M kon je alleen lange rokken krijgen. Middelburg was saaier dan saai.

In hetzelfde jaar dat ik er kwam wonen, werd de Roosevelt Academy opgericht en werden de bejaarden uit mijn straat verjaagd. Hun huisjes veranderden in studentenkamers en voortaan werd de stilte op straat elke vrijdagmiddag en elke zondagavond onderbroken door het gerikketik van rolkoffertjes. Studenten, tsss. Kakkers waren het. Nepokindjes die mojito's dronken in de voortuin. Aanstellers!

Ik verhuisde naar Vlissingen en werd derhalve geacht Middelburg in het vervolg te verafschuwen. Dat lukte aardig. Tot voor kort, want ik merk dat ik steeds vaker in Middelburg kom. Niet alleen om even iets te halen, maar juist voor de gezelligheid. Middelburg is veranderd. Het is een grotemensenstad geworden. Het heeft bijna alles waarvoor je 20 jaar geleden nog de provincie uit moest en dat is niet te danken aan de tijdgeest of het toerisme. Ik ben er heilig van overtuigd dat het is door de komst van studenten.

Maar op hun school - tegenwoordig UCR geheten - wordt nu zo hard gereorganiseerd dat het maar de vraag is of er straks nog studenten zullen zijn. Zeker nu de provinciale politiek ze net zo hard laat vallen en de lokale partij er nog een Trumpiaanse motie bovenop gooit.

Het zou eeuwig zonde zijn. Een beetje leven staat Middelburg zo goed.

Ontwerp AZC Cleene Hooge

Maandag 17 februari zijn de conceptontwerpen voor het AZC door de gemeente en het COA. Er was grote belangstelling in de raadszaal.

Gemeenteraad kiest voor woningen op Brigdamme en Poppenroede

De  keuze om te  woningen te bouwen op Brigdamme en Poppenroede is een keuze die de woningnood op korte termijn niet gaat oplossen. De bouw van woningen op die locaties zal nog vele jaren in beslag nemen. Ten eerste aankoop en of onteigening nemen jaren in beslag.

Voordat er een paal in de grond kan zijn we minstens 5 jaar verder. Bovendien gaat deze keuze vele miljoenen kosten. terwijl het maar een beperkt aantal (335) woningen oplevert.

Parkeerterrein Ramsburg

De oplossing is twee parkeerdekken boven op dit parkeerterrein, en een groot deel van het probleem is opgelost.

Bovendien kan en moet de volkstuin blijven.

Geldverspilling door onderzoek Parkeerterreinen

De raad van Middelburg heeft besloten een onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor uitbreiding van parkeermogelijkheden.

Daarin worden de parkeermogelijkheden van de Segeersingel, naast NS-station, Ramsburg en Hof van Tange onderzocht op mogelijke uitbreiding.

Voor Hart voor Middelburg een verkeerde keuze, voor wat betreft       Hof van Tange.  Dat daar boven of ondergrond uitbreiding zal kunnen plaatsvinden is een illusie, omdat dat om diverse redenen al eerder tot de onmogelijkheden behoorde. Zowel technisch als vanwege de status rijksmonument en onderdeel van het rijksmonumentencomplex”vesting Middelburg.

Het getuigd van weinig historisch besef bij de coalitiepartijen.

De kosten van dit onderzoek  225.00,- euro!

Hart voor Middelburg kiest voor locatie Krooneveldweg, juist om buiten de binnenstad parkeren een kader is. En we willen toeristen niet in de binnenstad laten parkeren, omdat we die autoluw willen maken.

Met dezelfde voorzieningen als Ramsburg is dat een prima locatie.

Woningbouw

Het plan om woningen te bouwen op Brigdamme en Poppenroede, stuit zoals te verwachten viel op veel verzet van omwonenden en actiegroepen.

Het raadsvoorstel om deze locaties aan te wijzen voor woningbouw en  het voorkeursrecht te bestendigen, levert veel discussie op. 

Het wordt een moeilijke keuze voor de partijen in de raad. het is een keuze tussen twee kwaden. Beide gebieden zijn landschappelijk gezien evenzo waardevol als de Cleene Hooge.

Voor Brigdamme en Poppenroede moet een traject van grondverwerving en daarna planvorming en procedure nog plaatsvinden. Dat is een traject van jaren. Gezien het nu binnengekomen bezwaar tegen het voorkeursrecht is er het risico dat minnelijk verwerven voor een deel geen optie is. In dat geval is de keuze ontwikkelen van een kleiner gebied of onteigenen (wat nog meer tijd vraagt).
Voor Cleene Hooge moet ook een traject van planvorming en procedure plaatsvinden. Zoals bekend hoeft hier geen verweving meer plaats te vinden, waardoor je geen onzekerheid hebt over het beschikbaar komen van de grond. Door het bestaande grondeigendom kan hier twee tot drie jaar gewonnen worden.
Qua kosten is het zo dat op Cleene Hooge de grond is afgewaardeerd, dus dat bij ontwikkeling een flinke
winst gemaakt kan worden.
Voor Brigdamme en Poppenroede zal afhankelijk van de bedragen waarvoor verworven kan worden veel minder winst gemaakt kunnen worden, of zal de ontwikkeling in het slechtste geval kostendekkend of met een verlies plaatsvinden.

 

Cleese Hooge / Brigdamme

Politieke keuze

Met gemeenteraadsverkiezingen in 2026, in het vooruitzicht, zullen de raadsfracties met de billen bloot moeten.

De verkiezingsbeloften staan onder druk:

  • Draagvlak bij inwoners (verkiezingsbelofte van LPM, D66
  • Invloed op natuur en landschap (verkiezingsbelofte van GL/PvdA en D66.

Gaan we voor aantasting van natuur en landbouw,

of

Voor snel bouwen en financieel voordeel.

De woningnood vraagt om het laatste.

Middelburg Oost (7) de beste oplossing

Flinke winst bij bouwen op Cleene Hooge

Door het bestaande grondeigendom kan hier twee tot drie jaar gewonnen worden. Op Cleene Hooge is de grond afgewaardeerd.

Dus kan bij ontwikkeling op Cleese Hooge een flinke winst gemaakt worden. Zowel financieel als in snel bouwen!

Voor Brigdamme en Poppenroede zal afhankelijk van de bedragen waarvoor verworven kan worden veel minder winst gemaakt kunnen worden, of zal de ontwikkeling in het slechtste geval kostendekkend of met een verlies plaatsvinden. Bovendien gaat het bouwen van huizen op die locaties vele jaren in beslag nemen. 

In het voorstel van februari vorig jaar was het uitgangspunt 400 woningen op Cleene Hooge (waarbij er in principe ruimte over is voor meer).
Voor Poppenroede en Brigdamme samen wordt nu uitgegaan van 170 + 165 = 335 woningen.

 

Hart voor Middelburg

Stemt tegen het raadsvoorstel.

25-009+rvs+Aanwijzen+nieuwe+woningbouwlocaties+++bestendigen+voorkeursrecht

Voor het amendement.

onderzoek M'burg Oost

FORMAT (SUB)AMENDEMENT

 

Gelijkwaardige behandeling van mensen

Hart voor Middelburg en SP dienden samen met overtuiging een motie in.

Enkele overwegingen:

  • In Nederland een ontwikkeling waarneembaar is waar groepen steeds meer tegenover elkaar komen te staan in plaats van de verbinding te zoeken.
  • Menselijke waardigheid en solidariteit essentieel zijn voor onze samenleving;
  • Artikel 1 van de grondwet elke vorm van discriminatie uitsluit en gelijke behandeling eist voor alle mensen die zich in Nederland bevinden;

 

Flexwoningen

In de gemeenteraad van 26 september is een raadsvoorstel aangenomen.

Met daarin opgenomen het amendement van Hart voor Middelburg, betreffende het plaatsen van 50 flexibele woningen op gemeente eigen grond.

De woningen worden in samenwerking met Woongoed Middelburg gerealiseerd, en geëxploiteerd (verhuurd). Het amendement is ingediend met de achterliggende wens in deze flexwoningen vooral starters en spoedzoekers woonruimte te bieden.

In navolging van Kapelle (27), en Goes waar binnenkort 48 flexwoningen worden betrokken door starters en spoedzoekers. De helft gaat naar jongeren. De ‘nood’ onder deze groepen is zeer hoog, mede omdat een grote groep van deze woningzoekenden, geen reguliere woning kunnen kopen of huren op korte termijn. Om die reden zijn flexwoningen, vanwege de tijdelijke (max 15 jaar) plaatsing, uitermate geschikt voor genoemde groepen.

Hart voor Middelburg beseft dat het een opgave, en ook een uitdaging zal zijn voor “Woongoed” om deze flexwoningen niet aan statushouders of arbeidsmigranten toe te wijzen. Hart voor Middelburg is van mening dat voor deze groepen een andere stabiele woonoplossing gecreëerd dient te worden.

Nu nog een mooie locatie aanwijzen voor deze “flexwoningen”.

Laat geen tijd verloren gaan, want het kan snel.

 

Gebiedsontsluiting Waterpark Veerse Meer

 

middelburg.raadsinformatie.nl/document/14833841/1/?skip_viewer=1

Sluitingstijden Horeca

Het vrijgeven van de sluitingstijden voor de horeca in het centrum van Middelburg biedt geen oplossing voor de onrust die ontstaat na 03.00 uur.

Juist de verplaatsing van het horecapubliek naar andere horeca, die nog langer open is, zorgt voor meer reuring en onrust. Met name op de Vlasmarkt.

Alle horeca op hetzelfde tijdstip dicht!

Omgevingsvisie

Hieronder het amendement van Hart voor Middelburg, dat is opgenomen in het Raadsvoorstel

• op 3 juli 2024 heeft de raad een amendement van Hart voor Middelburg aangenomen in het kader van Flexwoningen op gemeentegrond (flexibele schil) - voorstel nummer 24-085 / 4.a.9, met de volgende tekst:“Toe te voegen aan beslispunt 1: - Om in samenwerking met Woongoed locaties uit te werken om minimaal 50 flexibele woningen te plaatsen; de percelen aan te wijzen door middel van bestaande kaders burgerparticipatie; deze percelen voor eigen rekening te ontsluiten; met Woongoed een overeenkomst af te sluiten m.b.t exploitatie en verhuur; de kosten (schatting: € 0,5 mln) hiervoor te financieren uit het investeringsfonds.”1.1 onzekerheid in externe ontwikkelingen.

 

 

Voor de Koepoort is het groen vervangen door stenen !

Verkeersontsluiting woningbouwlocatie (AZC) Cleene Hooge

Raadsvoorstel

middelburg.raadsinformatie.nl/document/14624594/2/?skip_viewer=1

 

Aanleiding van dit voorstel is de uitkomst van het participatietraject voor het thema ‘verkeer en ontsluiting’ voor de nieuw te realiseren wijk op Cleene Hooge. In de startnota die uw raad in april 2024 heeft vastgesteld heeft u voor het thema ‘verkeer en ontsluiting’ de participatietrede ‘adviseren’ vastgesteld. Het adviesscenario zou daarbij voort moeten komen uit verschillende sessies tussen de belanghebbenden en de verkeerskundigen van de
wegbeheerders.

De gemeente heeft vanwege beperkt beschikbare interne capaciteit verkeerskundig bureau
Goudappel ingeschakeld.

De gemeenteraad heeft 14 november een besluit genomen over de verkeersontsluiting.

De rotonde (zie foto) is daar onderdeel van.

 

In de Uitvoeringsagenda zijn een aantal thema's opgenomen die volgens Hart voor Middelburg  in het Paraplubestemmingsplan worden geformaliseerd. 

 De Uitvoeringsagenda wordt onderdeel van het Omgevingsplan

Tegelwippen

Meer groen is goed voor de natuur. Wat opvalt is dat voortuinen in de wijk, vooral veel onkruid bevatten. Het tegel wippen is nog niet echt een succes gebleken. Steeds meer tuinen worden vanwege het onderhoud vol gelegd met tegels, grind en schelpen.

Het is te zien bij koop en huurwoningen.

Ga voor meer informatie naar:

www.middelburg.nl/tegelwippen

Flexwoningen

Woningbouwlocaties

Naar aanleiding  amendementen, zijn een aantal locaties onderzocht op haalbaarheid en mogelijkheid.

Het betreft de locaties:

Hof van Tange / richting Veerse Meer / TREF opstoppen / Brigdamseweg / Poppenroede / Trekdijk / Middelburg Oost.

Op 9 september is een toelichting gegeven over de resultaten van de onderzoeken die het college heeft uitgevoerd naar de locaties.

Donderdag 3 oktober is de verdiepende commissie over het grondbeleid in het kader van de woningbouwopgaven. Voordat er een stap verder wordt gezet in het proces is aangeboden de grondpolitiek door te nemen omdat daarin keuzes in zijn te maken.

RESULTAAT ONDERZOEK

Voorlopige resultaten onderzoek locaties woningbouw, het vervolgproces en het vestigen van een voorlopig
voorkeursrecht.

Lees meer:

RM 2024_1209 Memo actieve informatie voorlopige resultaten onderzoek locaties woningbouw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amsterdamse toestanden

Middelburg wordt in de in de zomermaanden drukker en drukker.

Hart voor Middelburg zet zich in voor snellere en krachtiger gemeentelijke aanpak van toeristische verhuur. De toeristische bewoning neemt toe. Niet alleen in de binnenstad. Ook in de buitenwijken wordt steeds meer toeristische verhuur waargenomen. De huisvestingsverordening laat hiervoor te veel ruimte. Handhaving is niet toereikend. De registratieplicht dient te worden uitgebreid met vergunningplicht, in heel de gemeente Middelburg.

Tweede woningen die nu geheel worden verhuurd via airb&b, Deze categorie neemt hand over hand toe, onttrekt zich voor een groot deel aan het zicht/registratie, en brengt bij de uitbaters veel geld in het laatje.

Amsterdamse toestanden ! Dit moet stoppen!

Leegstand

zie pagina

Huisvestingsverordening

Sinds 1 juli 2024 geldt de nieuwe Huisvestingsverordening.

Het is niet langer voldoende om een registratienummer te hebben om uw woning of een deel ervan te verhuren aan toeristen.

En dat is niet voldoende, want de maatregel geldt niet voor het gebied buiten de binnenstad, (gebied binnen de vesten en het Kanaal door Walcheren). Dat zou dus ook daar moeten gelden. Zelfs appartementen worden al misbruikt voor toeristische verhuur.

Dit zijn VVE's waar verhuur verboden moet zijn. De verhuur in deze complexen wordt als zeer onprettig ervaren. De verordening voldoet gewoonweg niet!

Een vergunningenplicht voor heel Middelburg is de oplossing.

www.middelburg.nl/huisvestingsverordening

Er zijn meerdere redenen waarom de huisvestingsverordening is ingevoerd.

Eén van de redenen is de behoefte aan een effectievere sturing op leefbaarheid. Denk hierbij aan (illegale) verhuur wat voor overlast kan leiden in wijken, met mogelijke negatieve gevolgen voor de leefbaarheid ervan. Daarnaast moeten er voldoende betaalbare woningen beschikbaar blijven voor starters en inwoners met een lager inkomen in de gemeente.

Onkruid in Middelburg

Het onkruid in de straten van Middelburg is een doorn in het oog van vele bewoners en wellicht ook wel van onze bezoekers.

Het vele onkruid op trottoirs en langs straten, ontsiert het straatbeeld. Het heeft geen functie m.b.t biodiversiteit.

Een aantal jaren terug is er  een "Zwartboek" met dit onderwerp over gemaakt. Het is aangeboden aan het  toenmalige college, met de opdracht Middelburg weer netjes en aantoonbaar te maken. Het effect was van korte duur!

College, en vooral wethouder, maak er werk van. 


Schriftelijke vragen

Schriftelijke vraag m.b.t. WONEN (bestemmingsplan)

Beantwoording vragen over bepaling in parapluberstemmingsplan - Bram de Buck (HVM)

 

Schriftelijke vragen m.b.t. woningbouwlocaties /voorkeursrecht

Beantwoording+vragen+over+rvs+Aanwijzen+nieuwe+woningbouwlocaties+++bestendigen+voorkeursrecht+-+Bram+de+Buck+(HvM)

Schriftelijke vragen aan het college, over leegstand in Middelburg.

Schriftelijke vragen over leegstand in Middelburg - Bram de Buck (HvM) (raadsinformatie.nl)

Beantwoording:

1 (raadsinformatie.nl)

Blijf op de hoogte 

Ontdek wat er gebeurt in Middelburg en de Dorpen