Welkom op onze Blogpagina
Op onze blog behandelen we actuele politieke onderwerpen die belangrijk zijn voor Middelburg en de inwoners.
Hier blijf je op de hoogte van onze standpunten, meningen en acties.
Flexwoningen in Middelburg
In de gemeenteraad van 26 september is een raadsvoorstel aangenomen, met daarin opgenomen het amendement van Hart voor Middelburg, betreffende het plaatsen van 50 flexwoningen op gemeente eigen grond.
De woningen worden in samenwerking met Woongoed Middelburg gerealiseerd, en geëxploiteerd (verhuurd).
Het amendement is ingediend met de achterliggende wens in deze flexwoningen vooral starters en spoedzoekers woonruimte te bieden. In navolging van Kapelle (27) en Goes, waar binnenkort 48 flexwoningen worden betrokken door starters en spoedzoekers.
De ‘nood’ onder deze groepen is zeer hoog, mede omdat een grote groep van deze woningzoekenden, geen reguliere woning kunnen kopen of huren op korte termijn.
Om die reden zijn flexwoningen, vanwege de tijdelijke (max 15 jaar) plaatsing, uitermate geschikt voor genoemde groepen.
Hart voor Middelburg beseft dat het een opgave, en ook een uitdaging zal zijn voor “Woongoed” om deze flexwoningen niet aan statushouders of arbeidsmigranten toe te wijzen.
Voor deze groepen dient een andere stabiele woonoplossing gecreëerd te worden.
Nu nog mooie locatie(s) aanwijzen voor deze “flexwoningen”.
Huisvesting
Volgens onderzoek (STEC) heeft Middelburg een schrijnend tekort aan woningen om doorstroming van o.a. middeninkomens te bevorderen.
Er is een grote mismatch tussen woningvoorraad en woningbehoefte. Vooral voor ouderen die van een (te) grote woning naar een nultredenwoning willen verhuizen zijn geen of nauwelijks mogelijkheden.
Wat we nu nodig hebben, zijn kortetermijnoplossingen. Het bouwen van tiny houses, of flex-woningen is daar een eerste stap in, maar voldoet niet aan de vraag. Het repareren van de bestaande bestemmingsplannen kan ook een oplossing op korte termijn opleveren.
Volgens onderzoek (STEC) heeft Middelburg een schrijnend tekort aan woningen om doorstroming van o.a. middeninkomens te bevorderen.
Er is een grote mismatch tussen woningvoorraad en woningbehoefte. Vooral voor ouderen die van een (te) grote woning naar een nultredenwoning willen verhuizen zijn geen of nauwelijks mogelijkheden.
Wat we nu nodig hebben, zijn kortetermijnoplossingen. Het bouwen van tiny houses, of flex-woningen is daar een eerste stap in, maar voldoet niet aan de vraag. Het repareren van de bestaande bestemmingsplannen kan ook een oplossing op korte termijn opleveren.
We hoeven daarmee niet wachten tot er een nieuwe woonvisie is. Bij het inwerking treden van de Omgevingswet kan het zogenoemde Paraplubestemmingsplan worden ondergebracht in het Omgevingsplan. Het biedt mogelijkheden om verschillende zaken zoals het kopen en verhuren aan banden te leggen. Zelfwoonplicht is nog beter. Bovendien kunnen dan in een verordening regels worden opgesteld voor de verhuur aan arbeidsmigranten. En het probleem van Airbnb-verhuur kan gereguleerd worden. Middelburg is zeer voortvarend aan de slag met de toekomst.
De uitwerking van de processtappen tot 2050 is interessant en veelbelovend.
Hart voor Middelburg zal dit proces op de voet volgen.
Maar eerst de woonproblemen van nu oplossen.
Verkeer
Verkeersveiligheid, onderhoud van wegen en straten en bereikbaarheid zijn belangrijk! En ja natuurlijk, voorgenomen verkeersmaatregelen van enige omvang worden eerst voorgelegd aan de wijkverkeerswerkgroepen en de wijk- /dorpsteams. Ze moeten als belanghebbenden kunnen meedenken over oplossingen in de wijk.
Verkeersinfarct
Middelburg kamp momenteel met een verkeersinfarct in de binnenstad. Door de overweldigende toeloop van toeristen is er een groot probleem met de mogelijkheid te parkeren, voor zowel auto's als fietsen. Ook onze inwoners kampen met dit probleem.
Het vraagt om snelle tussentijdse oplossingen. Zo dicht mogelijk bij het centrum.
Foto: Plein 1940

Wonen in Middelburg
Overbieden is aan de orde van de dag. Makelaars moeten veel woningzoekenden teleurstellen.
Middelburg dreigt alleen bereikbaar te worden voor de mensen met de dikke portemonnee.
In onze stad worden nog steeds woningen aan beleggers verkocht en vervolgens verhuurd. Ook aan studenten en arbeidsmigranten. Dit verschijnsel kan en zal de gemeente moeten stoppen.
Een opkoopbescherming moet het mogelijk maken om ook bestaande koopwoningen te beschermen tegen het duur doorverhuren.
Woongoed in Middelburg kan een oplossing bieden, voor mensen die niet kunnen kopen, door snel meer sociale huurwoningen te bouwen.
Bouwen, bouwen en nog eens bouwen is de oplossing
Uitbreiding parkeerlocaties
De gemeente Middelburg stelt onderzoek in naar de mogelijkheden voor meer parkeervoorzieningen. Er is een raadsbesluit voor onderzoek naar uitbreiding op diverse locaties.
De Segeersingel naast het NS -station: de vraag is of daar onder of boven de grond uitbreiding mogelijk is. Daar is ook samenwerking met NS nodig. Een parkeerdek er boven op lijkt de enige mogelijkheid.
Ramsburg kan mogelijk worden uitgebreid met 1 of 2 parkeerdekken. Dat levert veel volume op.
Damplein: uitbreiding daar is op voorhand uitgesloten. Zowel boven als ondergronds uitbreiden is niet mogelijk. Dat daar budget voor wordt vrijgemaakt is onbegrijpelijk. In het verleden is dit mogelijkheid ook afgevallen, om diverse redenen. Beschermd stadsgezicht en vanwege niet gesprongen explosieven uit de oorlog.
Tof van Tange: is om technische en om reden dat het de status rijksmonument heeft niet mogelijk.
Het college van Middelburg had het raadsvoorstel niet uitvoerbaar moeten benoemen.
Het voorstel van Hart voor Middelburg om de locatie Krooneveldweg niet geschikt te achten, vanwege de afstand tot het centrum, is een zwak argument. Met aanvullende voorzieningen is die afstand geen probleem. Het gaat tenslotte om parkeervoorziening voor toeristen buiten het centrum. Het autoluw maken van het centrum is een belangrijk uitgangspunt.
Conclusie: er wordt nu €225.000,- besteed aan een onderzoek wat weinig gaat opleveren.
Oud en Nieuw viering
Burgerberaad
De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van 21 november besloten een burgerberaad te houden met als onderwerp de oud en nieuw viering.
Onderwerpkeuze
Een overtuigend onderwerp heeft zich in het voortraject niet vanzelf aangediend. Er zijn wel potentiële onderwerpen aangedragen vanuit de samenleving, de organisatie en vanuit individuele raadsleden. Na het zomerreces is uitvraag geweest onder raadsleden over een onderwerp voor het eerste burgerberaad in de vorm van een enquête waarin een top 3 gevraagd werd.
Uit de enquête is geen overtuigende nummer één gekomen.
Het college heeft nu naar mijn mening een onderwerp gekozen dat niet tot een bevredigende en breed gedragen oplossing voor de nieuwjaarsviering zal leiden.
Met name het afsteken van vuurwerk is een onderwerp dat verdeelt.
Dat werd ook duidelijk in een verdeelde stemming. In een een amendement is dat onderwerp alsnog meegenomen
Hart voor Middelburg is bovendien van mening dat het budget van € 200.000,- buitengewoon veel geld. onder andere daarom is tegen dit raadsvoorstel gestemd.
24-125 rvs Burgerberaad oud- en nieuwviering 2025 – 2026 en daarna
Toerisme
Het toerisme is nog steeds onderwerp van discussie. Dat zal het ook nog lang blijven.
Het beleidsplan toerisme is niet behandeld in de raadsvergadering van 4 juli, en wordt opnieuw behandeld.
Of dit zal leiden tot een concrete wijziging van het raadsvoorstel wens ik te betwijfelen.
Het levert wel vertraging op m.b.t. de behandeling van het Paraplubestemmingplan, met de daar aan verbonden maatregelen voor bestemming wonen e.d.
24-077 rvs Beleidsplan Toerisme Middelburg 2030 (raadsinformatie.nl)


Leegstand
Middelburg heeft (te veel) leeg stand, vooral in de binnenstad. Er is onduidelijkheid over wie eigenaar is van de leeg staande woningen. Het geeft veel onrust bij omwonenden. In een aantal straten is de leegstand boven normaal. Er moet duidelijk beleid komen, om dit te beteugelen.
Hart voor Middelburg heeft hierover vragen gesteld aan het college. De beantwoording is onbevredigend. Er worden door leegstand (+/- 400 woningen) onttrokken aan de woning voorraad! Dat vinden wij niet acceptabel.
zie hier onder vragen en antwoorden naar aanleiding van art. in de PZC
Commissie Ruimte – 30 oktober 2023
Agendapunt 8a
Onderwerp: Leegstand huizen in Middelburg
Vragensteller Bram de Buck
Datum ingediend 25 oktober 2023
Datum beantwoording 30 oktober 2023
Vraag 1 Naar aanleiding van een bericht in de PZC, dat er in Goes 700 woningen leeg staan.
Is het college bekend met leegstand in Middelburg?
Antwoord Begin 2020 is dit door de Stec Groep meegenomen in haar rapportage van het Woningkwaliteit- en
woningmarktonderzoek Zeeland (KWOZ). De cijfers toen van niet bewoonde woningen: geregistreerd als
tweede woning 205 (0,9%), geregistreerd als leegstaand 490 (2,1%), onbekend 370 (1,6%). Een
leegstandspercentage van 2% wordt doorgaans als normale frictieleegstand beschouwd (als gevolg van
verhuizingen). Daar zat Middelburg toen dus net iets boven.
Cijfers van heden zijn vandaag bij de afdeling Belastingen opgevraagd, maar konden op deze korte termijn
niet geleverd worden.
Vraag 2 Als de omvang van leegstand in Middelburg niet bekend is, wordt dit dan onderzocht?
Antwoord Eind 2023 wordt door de provincie opdracht gegeven voor een nieuw Zeeuws woningmarktonderzoek, als
opvolger voor het KWOZ uit 2020.
Vraag 3 Als er sprake is van veel leegstand, welke maatregelen gaat het college dan ondernemen?
Antwoord De huisvestingsverordening en in tweede instantie het paraplubestemmingsplan zullen effect gaan hebben op de leegstandscijfers. Of aanvullende maatregelen nodig zijn, zal op een later moment worden bezien.
Hart voor Middelburg heeft opnieuw vragen gesteld over leegstand in Middelburg.
zie vragen en antwoorden op deze vragen hieronder en op Actueel
Leegstand
Algemene Beschouwing 3 juli 2024
Voorzitter,
Om te beginnen wil ik mijn dank uitspreken voor het vele werk dat is verricht door het ambtenarenapparaat.
In het bijzonder een woord van dank aan de griffie voor de steun en ondersteuning.
Vorig jaar rond deze begrotings-raad stond ik hier nog als fractievoorzitter van de Lokale Partij, en ondertekenaar van het coalitieakkoord namens die partij.
Nu sta ik hier namens Hart voor Middelburg. Na een vervelende periode die leidde tot mijn vertrek bij de LPM, ben ik blij dat er iets moois uit is voortgekomen: en dat is Hart voor Middelburg.
Een nieuwe sociale lokale partij in wording.
Voorzitter,
Ik wil nog steeds bijdragen aan duidelijke en sociale uitgangspunten uit het coalitieakkoord.
Bij deze wil ik een aantal punten aanhalen die ik vorig jaar ook al aanmerkte als zeer noodzakelijke beleidsvoornemens.
Daar is het oplossen van de woningnood. Dat gaat nog veel tijd in beslag nemen. En de huidige bouwplannen lossen dat niet op.
Het vroegtijdig invullen van de flexibele schil zou de hoge nood bij, starters, spoedzoekers kunnen oplossen.
Bij de invulling van de woonvisie is gebleken dat de gemeente eigen grond beschikbaar heeft.
Waar blijven de concrete voorstellen voor flex-woningen? Plaatsing van kant en klare flex-woningen op gemeentegrond: dat kan met politieke moed en in samenwerking met Woongoed.
Het kan in andere gemeenten dus ook in Middelburg.
Amendement
Voor het oplossen van het woningprobleem, zal op de korte termijn ook naar innovatieve oplossingen moeten worden gezocht.
Het met spoed benutten van de mogelijkheid tot het realiseren van sociale woningen in samenwerking met Woongoed.
Sint Laurens is een welkome start.
De huisvesting van arbeidsmigranten en studenten is bij de uitvoering van woonagenda aangekondigd. Waar blijven de voorstellen? Arbeidsmigranten verblijven nu overal waar we ze niet willen. En wat doen we daaraan. Ik merk het niet.
Voorzitter,
De aanpassing van de bestemmingsplannen is vorig jaar al aangekondigd, bij de uitwerking van de woonagenda.
Dat kan de negatieve aspecten daarin een halt toe roepen.
Zoals verhuur aan arbeidsmigranten en toeristische verhuur.
De zelfwoonplicht is nu vastgelegd in een verordening. In een aantal gevallen is daar niets van te merken. Er zijn mij en uw college gevallen bekend van bewoners van nieuwe wijken zonder buren b.v. nieuwbouwwijk Rittenburg.
Met het in procedure brengen van het Paraplubestemmingsplan, kunnen we het verbod op woningsplitsing en tweede woningbezit vastleggen. Dit laat nog tot september op zich wachten.
De woonbestemming kan worden aangepast en de definitie "wonen" duidelijk omschreven.
De huisvestingsverordening is hard nodig i.v.m. handhaving.
Nu de uitvoering nog!
Het achterstallig onderhoud aan onze wegen zouden we gaan inlopen, naar het niveau C+. Ook in verband met de verkeersveiligheid. Op verschillende plaatsen is nog geen verbetering te zien. Over verkeersveiligheid gesproken, er is nog steeds behoefte aan veilige oversteekplaatsen in Middelburg.
Amendement
Ook voor bijvoorbeeld fietsende kinderen naar basisschool de Lonneboot in Nieuw en Sint Joosland. Daarom dien ik daar graag een amendement mede voor in.
Onderzoek zal uitwijzen op welke wijze we onze binnenstad autoluw kunnen maken.
Het parkeren van auto's en fietsen van toeristisch verkeer vraagt om oplossingen, op locaties in en buiten de binnenstad. Voorlopig hebben we nog een parkeerinfarct.
Voorzitter,
De energietransitie zal, om doelen te halen, meer inzet vanuit onze gemeente, en bijdragen van de overheid vragen. Het vergt ook meer coulance m.b.t het plaatsen van zonnepanelen op daken en gevels. Mijn voorkeur gaat uit naar zonenergie.
De energietransitie in onze monumentale binnenstad is een grote uitdaging en toont vooralsnog weinig vooruitgang.
En niet alleen in de binnenstad.
Voorzitter,
Binnen het Sociaal Domein vinden nog steeds bewegingen en veranderingen plaats. De hervormingsagenda Jeugd kan oplossingen bieden.
Kinderen die afhankelijk zijn van jeugdzorg en jeugdbescherming vragen de benodigde zorg en bescherming. Als gemeente blijven wij verantwoordelijk.
Welke naam of je er ook aan geeft Vaart in Veiligheid of ieder1: verbetering in de jeugdzorg en jeugdbescherming, is helaas nodig. Veiligheid voor onze kwetsbare kinderen is van groot belang. De budgetten daarvoor zijn hard nodig.
Voorzitter,
De toenemende bestaansonzekerheid onder onze inwoners verdient onze volle aandacht. Het daarbij behorende beleidskader is van groot belang.
De invulling van de woonzorgcentra vraagt om meer actie.
Dit is ook een verantwoordelijkheid van de gemeente en niet alleen van aanbieders in ouderenzorg. Een Woonzorgcentrum voorziet in een behoefte. Daarom dien ik het amendement over ondersteuning van woon-zorgcoöperaties mede in.
De beleidsvisie welzijnsaccommodaties zie ik ook met belangstelling tegemoet.
Voorzitter,
Tenslotte ook nog even over de financiële positie van de gemeente Middelburg. Deze is buitengewoon gunstig.
Je moet nagenoeg een accountant zijn om al de opgesomde cijfers en tabellen te kunnen lezen en herleiden naar wat er werkelijk met onze belastingcenten wordt gedaan en gelaten.
En dat was de afgelopen periode veel.
Hart voor Middelburg is van mening dat er meer kan dan wat nu in de cijfers naar voren komt. Er was te veel onderbesteding.
De begroting laat positieve cijfers zien. Dat heeft als resultaat dat we als gemeente Middelburg kunnen uitvoeren wat we plannen.
Dat is een compliment waard.
Voorzitter,
Hart voor Middelburg is van mening dat we op een aantal dossiers nu moeten handelen, en niet pas in 2026.
De budgetten voor een aantal voorstellen kunnen op voorhand ook uit de te reserveren gelden voor het investeringsfonds worden gefinancierd. En de in de begroting niet meegenomen (on)voorziene meevallers.
College toon moed en daadkracht!
Tot zover
Dank u wel
Lees onze laatste blogs en blijf op de hoogte!
Blijf betrokken bij de lokale politiek en ontdek hoe we werken aan een beter Middelburg voor iedereen.